Uczniowie Zespołu Szkół Technicznych w Trzciance są wszechstronnie uzdolnieni. Wyrazem tego jest udział w konkursie kulinarnym zorganizowanym przez Radę Młodzieży powiatu czarnkowsko – trzcianeckiego, który odbył się 21.10.2014 r.. Szkołę reprezentowała drużyna 2- osobowa: Klaudia Matuk – klasa III (TECHNIK SPEDYTOR), Paweł Kiszczak klasa III ( TECHNIK SPEDYTOR). Uczestnicy konkursu mieli przygotować danie główne, którego składnikami były pierś z kurczaka i ryż. Podajemy przepis na pyszne danie zrobione przez naszą drużynę:
Składniki:
– 1 – 2 piersi z kurczaka
– 1 – 2 torebek ryżu
– 1 papryka czerwona
– 1 cebula
– 1 ząbek czosnku
– 1 duża marchew
– 1 puszka groszku
– sól
– pieprz
– przyprawa do kurczaka
Pierś z kurczaka pokroić w kostkę. Mięso doprawić solą, pieprzem i przyprawą do kurczaka. Cebulę drobno posiekać, posolić i zeszklić na maśle. Dodać posiekany ząbek czosnku. Marchewkę pokroić w plasterki, paprykę pokroić w kostkę i dodać je do cebuli i smażyć. Całość doprawić solą i pieprzem. Dusić około 15 minut. Groszek dodać do warzyw. Ryż i kurczaka dodać do warzyw i gotowe.
Smacznego !