Zespół Szkól Technicznych w Trzciance bierze udział w projekcie unijnym„ Pracownie Kształtowania Kompetencji Kluczowych i Zawodowych- kompleksowy program rozwojowy dla Technikum w ZST w Trzciance i Technikum ZSP w Trzciance „w ramach Działania 9.2 podniesienie atrakcyjności i jakości szkolnictwa zawodowego.
W dniu 2 lutego 2012 r. uczniowie klas trzecich technikum ZST w Trzciance wzięli udział w wycieczkach zawodoznawczych do zakładów produkcyjnych w Poznaniu, w ramach projektu unijnego „Pracownie Kształtowania Kompetencji Kluczowych i Zawodowych- kompleksowy program rozwojowy dla Technikum w ZST w Trzciance i Technikum ZSP w Trzciance „w ramach Działania 9.2 podniesienie atrakcyjności i jakości szkolnictwa zawodowego, współfinansowanego przez Unię Europejską. Beneficjentami projektu są uczniowie czterech klas trzecich uczących się w zawodach: technik pojazdów samochodowych, technik budownictwa, technik informatyk, technik geodezji i architektury krajobrazu. Łącznie w ZST objętych projektem jest 78 uczniów.
Projekt w całości finansowany jest z Europejskiego Funduszu Społecznego.
Koordynatorem projektu z ramienia ZST jest pani Alicja Wicher, a wycieczki zorganizowały panie Angelika Jaworska i Grażyna Kowalska.
Głównym celem projektu jest dobre przygotowanie absolwentów szkół zawodowych do podjęcia pracy, podniesienie świadomości uczniów z korzyści płynących z kształcenia zawodowego, wykształcenie dodatkowych kompetencji, zwiększenie zainteresowania lokalnych pracodawców zatrudnianiem wykwalifikowanej siły roboczej.
Były to wycieczki, autokarowe, jednodniowe. Zgodnie z harmonogramem wyjazd nastąpił o godzinie 7:30 z placu warsztatów ZST w Trzciance. Po przemierzeniu ok. 110 km ich uczestnicy dotarli do Poznania, który stanowił cel podróży. Następnie uczniowie pod opieką nauczycieli ZST i pracowników zwiedzanych zakładów zapoznali się z procesem produkcji piwa w zakładzie Lech – Browar Poznań, z procesem technologicznym wytwarzania pojazdów samochodowych w zakładzie Volkswagen Poznań oraz z działalnością naukową, dydaktyczną i społeczną Ogrodu – Botanicznego w Poznaniu placówki naukowo – edukacyjnej Uniwersytetu Adama Mickiewicza.
O godz. 15.00 uczestnicy wycieczki zjedli obiad w barzeMcDonald’s. Dodatkową atrakcją wycieczki było zwiedzanie i zapoznanie się z funkcjonowaniem dużego centrum handlowego w Poznaniu „Galeria Malta”. Bogatsi w wiedzę praktyczną, pełni wrażeń i bardzo zadowoleni z wyjazdu uczestnicy wycieczek o godz. 19:30 dotarli do Trzcianki.